Lesné kulinárium

Recepty z lesa a do lesa...

V lese nájdeme množstvo surovín, ktoré sú mimoriadne zdravé, ale tak trochu zabudnuté. Lebo však supermarket… 

Skúste pre zmenu niečo iné!

Jarný bukový šalát

Len raz v roku, skoro na jar, si môžeme vychutnať bukové lístie. Vtedy, keď sa les začne zelenať a na bukových konárikoch rašia mladé, jemné listy s mäkkými chĺpkami. Sú plné vitamínu C, majú slabo kyslú chuť a hravo z nich pripravíme skvelý, a tak trochu netradičný jarný šalát.

  • 200 g mladých bukových listov
  • 100 g iných mladých listov, ako medvedí cesnak, lipa, šťaveľ, púpava…môžete pridať
  • 150 g cherry paradajok
  • Hrsť kvetov sedmokrásky, fialky, prvosienky, bielej alebo purpurovej hluchavky…čo máte na dosah, trochu divej pažítky
  • Olivový olej
  • Soľ, čierne korenie
  • Citrón

Natrhané lístky očistíme od stopiek a prípadných nečistôt, opláchneme a osušíme. Do misky dáme listy, pridáme paradajky rozkrojené na polovice, ochutíme olivovým olejom, štipkou soli, prípadne korením. Premiešame, posypeme kvetinami a pažítkou a hneď s úsmevom podávame.

Palicový chlieb s medvedím cesnakom

Ak chcete opekať pri ohni konečne raz niečo iné ako tradičné špekáčiky, či slaninu, skúste výborný chlebík na palici.

Budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 šálku vlažného mlieka alebo vody
  • 2 polievkové lyžice olivového alebo iného dobrého oleja
  • 1 balenie droždia (42 g)
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • medvedí cesnak

Zmiešajte droždie a med s trochou mlieka na kvások. Nasekajte medvedí cesnak. Ku kvásku pridajte mlieko, múku, olej, soľ a medvedí cesnak a vymieste do hladkého cesta. Podľa potreby pridajte trochu mlieka alebo múky. Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 30 až 60 minút.
Vykysnuté cesto rozdeľte na menšie kúsky, vytvarujte do dlhých hadov s hrúbkou 1 až 2 cm a špirálovite ho naviňte okolo drevených ražňov.
Keď budete pripravovať ražne, pri zaostrovaní dobré ich aj ošúpať od kôry, trochu potrieť olejom alebo obaliť kúskom alobalu, aby sa na ne chlieb neprilepil. Chlieb opekajte pomaly nad veľmi slabým ohňom asi 15 minút a pravidelne ho otáčajte. Medvedí cesnak môžete nahradiť inými bylinami podľa chuti, či nakrájanými sušenými paradajkami alebo smaženou cibuľkou alebo ich môžete úplne vynechať. Chlebík chutí výborne s bylinkovým tzatziki.

Horúci pes na palici

Pre tých, ktorým sa deň bez mäsa nepočíta…
500 g cesta na Palicový chlieb
5 ks kvalitných párkov
5 plátkov syra
Vykysnuté cesto na palicový chlieb rozdeľte na päť kúskov, vyvaľkajte ich ho do trojuholníkov s hrúbkou asi 1 cm. Na cesto rozdeľte plátok syra, naň položte párok a dôkladne zrolujte, konce dobre uzavrite. Naplnené cesto napichnite po dĺžke na tenký ražeň. Horúceho psa na palici pomaly otáčajte nad slabým ohňom alebo horúcimi uhlíkmi asi 15-20 minút. Hotovú klasiku môžete podávať s horčicou alebo kečupom.

Lesné koláče

Všetko pri ohnisku zjedené a v brušku stále kúsok miesta na „niečo dobré“… Skúste pečené jabĺčko alebo inú dobrotu:

  • 1 balenie droždia
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 300 ml teplého mlieka
  • 50 g tmavej čokolády
  • 400 g múky
  • 1 1/2 balenia vanilkového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 1 hrsť mini marshmallows

Droždie a cukor zamiešajte do teplého mlieka a nechajte pôsobiť 5 minút. Nasekajte čokoládu. Múku zmiešajte s vanilkovým cukrom a škoricou. Droždie, mlieko, marshmallows a čokoládu vymieste . Prikryte a nechajte pôsobiť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa cesto zdvojnásobí.
Zapáľte oheň alebo gril. Odstráňte kôru z jedného konca a nabrúste ju nožom.
Rozdeľte cesto na 6 rovnakých kusov. Po jednom kuse rolujte do klobásy s hrúbkou 2 cm a obalte ju okolo špicatého konca paličky. Pečené točenie cez uhlíky.
Kroky zložiek
Máte všetko, čo potrebujete?
Skontrolujte príslušenstvo a prísady alebo choďte priamo k receptu. Chutilo to dobre? Zdieľajte tento recept s ostatnými alebo si ho zapamätajte na neskôr.

Modré maslo
https://blog.herbal-hunter.de/blaue-butter/
Jarné brezové smoothie
https://blog.herbal-hunter.de/birkensmoothie-natuerliches-vitamin-c/
GOMASIO
https://www.dieta.sk/gomasio-zdrave-solenie/
https://blog.herbal-hunter.de/brennnessel-gomasio-mit-wildem-pfeffer/
Smrekový punč
https://blog.herbal-hunter.de/fichten-punsch-mit-waldgeschmack/

Pŕhľavová polievka
Pŕhľavová polievka patrí k jarnej klasike. Pŕhľava je

Polievka z medvedieho cesnaku

Medvedie kapary
Zber je trochu zdĺhavejší, ale vyskúšajte. Niekedy v apríli, keď má medvedí cesnak už väčšie listy, sa začnú v ružiciach objavovať puky budúcich kvetov. Sú plné bioaktívnych látok a cesnakovo pikantné. Je to veľmi zaujímavá a zdravá príloha alebo prísada do omáčok.
100 g kvetných pukov medvedieho cesnaku

Zádušník

 

Jarný bukový prívarok

Jarné prívarky sú zaujímavé svojou jedinečnosťou a časovým obmedzením. Len skoro na jar si môžeme v lese natrhať mladé mäkučké bukové listy a pripraviť niečo netradičné. Na jarný bukový prívarok budete potrebovať
300 g mladých bukových listov
1 cibuľu
2 menšie zemiaky
0,5 dcl oleja
200 ml smotany na varenie
150 ml vody
Cesnak, tymián, soľ, čierne korenie, nové korenie
Citrón
Ošúpané zemiaky pokrájajte na veľmi malé kúsky alebo nastrúhajte. Bukové listy tiež pokrájajte. Cibuľu speňte na oleji, pridajte zemiaky, podlejte vodou, pridajte soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list a uduste do mäkka. Potom rozmixujte, prilejte smotanu a dochuťte citrónom.
Bylinkové maslo

Mrazený bazový posset

Tento mrazený dezert je taký voňavý a taký ľahký na prípravu: ingrediencie sú iba šľahané a zmrazené. Podávajte s lesným ovocím pre dokonalý letný dezert.
• 150ml smotany na šľahanie
• 150ml bazového sirupu
• lesné ovocie
1. Smotanu nalejte do šľahača a šľahajte do tuha, potom postupne prilievajte bazový sirup a rozšľahajte.
2. Mrazte v plastovej nádobe 12 hodín. Potom preložte do kuchynského robota a miešajte, aby ste odstránili všetky ľadové kryštály
3. Preneste do pekného malého dezertného pohára a najmenej tri hodiny alebo cez noc v nechajte mrazničke.
4. Pred servírovaním vložte do chladničky na 15 minút, aby sa dezert mierne zjemnil, potom ozdobte lesným ovocím a lístkami medovky a podávajte.